1. Студено пушене (Дим без огън)
 2. ==============
 3. Температурата,при която продукта се пуши и се обработва с дима ,трябва да бъде в границата на 18-25 градуса за месо и сланина и 20-30 за риба.
 4. Важно: температурата да се държи под контрол по това време на целия процес.Приготвянето,продължителноста на времето може да отнеме няколко дена.
 5. Концентрацията на дима в камерата се смята за нормално ,когато продукта е обгърнат от пушека с лека видимост.
 6. Най-добрите свойства има светлия пушек, и достатъчен приток на кислород, при условие, че имате правилния опушвалник.
 7. Метода на студено пушените продукти. се осъществява от 2 до 7 дена с хладък дим при средна температура 20 +. За сметка на това,че влагата се изпарява от тъканите ,тя насища и запълва продукта с вещества от пушека(крезол, ксилен, толуен и смолни киселини, съдържащи се в дима, имат ефект на дезинфекция и консервант за месото),запечтват готовите местни продукти и може да се съхраняват няколко седмици.
 8. Ароматът на пушените продукти се подобрява, когато в процеса на пушенето в огъня се поставят от време на време материали, които при горенето отделят ароматни вещества — хвойна, розмарин или орехови черупки.Просто се изисква по ваш избор да изберте и тествате, няма универсално правило за всеки вкус.Използвайте въображението си, и се опитайте да създадете свои тайни за пушене и като резултат ще получите вкусни ястия.
 9. Вид Дърва(стърготини)
 10. ======
 11. Поради това е важно да се избере правилнита дървесина за опушването.
 12. Димът образуващ се от твърда и суха порода дървесина се смята за най-добър.Не е за предпочитане мокра,влажна,гнила с плесени и гъби дървесина за опушване .
 13. И така ,червена дървесина ,използвана за опушване,придава на продукта красив златист цвят.
 14. Дъбът и елшата:дават от тъмножълт,до кафяв цвят,бук,липа,клен и др. до златисто-жълто.
 15. За предпочитане се ползва дървесина от овощни дръвчета, Вишня,череша,слива,ябълка,круша,праскова,кайсия.
 16. =======================
 17. Грешки: на тези, които не знаят как да се пуши в опушвалника раздухват огъня като по продукта полепват прах и сажди които влошават външния вид. Дърва(стърготината) трябва активно да тлее (пуши), но в никакъв случай да не гори. За да направите това, в апарата се поставя ситно нарязани трупчета и ги покривате с дървени стърготини.
 18. ---------------------------------------
 19. След приключване на опушените продукти (риба, пиле, месо), у дома, може да получите интензивно жълто-кафяв цвят, приятен вкус и особен мирис, повърхността им става суха и лъскава,оставят се за 2-3 дена да се проветрят на открито завити с тензух или хартия след което месото е готово за консумация.
Comments powered by Disqus